Actueel

Chef- koks in de dop tijdens Kinderresto

12 juli 2017 - Nieuws

Ruim 9 weken geleden startten 15 kinderen met de eerste Kinderresto-workshop. Inmiddels zijn we aan het einde van de eerste Kinderresto- cyclus gekomen. Vandaag kregen de kinderen een echt Kinderresto-diploma uit handen van Michelin sterrenkok Servais Tielman .

Trotse gezichten
Babs en Charlotte, zijn de twee vaste pedagogisch medewerkers bij Kinderresto Heerlen. Toen het idee Kinderresto ter sprake kwam binnen het team van BSO Wizzkidts meldden ze zich beide  enthousiast hiervoor aan. Afwisselend hebben ze zo de afgelopen weken samen met Kinderresto-coach Hanneke Philipsen de kookworkshops begeleidt. Datzelfde enthousiasme  dat Babs en Charlotte toen hadden, hebben ze nu nog. Samen met kinderen leren dat koken niet alleen leuk is, maar ook juist hoe heerlijk het is om gezond te koken, variëren in recepten, nieuwe smaken ontdekken. ‘Dat maakt het zo leuk’,  vertellen ze beiden. ‘Elke week verleggen kinderen zo hun grenzen. Waar ze eerst een beetje onwennig waren, herkennen ze nu bijna moeiteloos de verschillende producten. Een spatel, mixen of snijden, basilicum, nootmuskaat.  De kinderen hebben inmiddels ook ontdekt wat ze juist leuk vinden in het koken. De één vindt het leuk om te snijden. De ander is juist meer van de garnering én het proeven’ vertelt Babs.  

Klokslag 16.00 uur start het voorbereiden op het leukste onderdeel voor de kinderen; het presenteren van hun gerechten aan papa en mama. Enthousiast zie je de kinderen zo aan de slag. Tafels worden schoongemaakt en het eten wordt op tafel ten toon gesteld. Babs licht toe;  ’uit 35 verschillende gerechtjes weten ze precies welk gerecht zij hebben gemaakt.  Dat is mooi om te zien hoe trots ze zijn, wanneer ze dit aan hun ouders laten zien.’

Ik kan beter koken dan papa
Vies bestaat niet’,  dat is een belangrijke les die terug komt als je het aan kinderen vraagt. Gepaard met een kok-schort zien we zo de kinderen tijdens de laatste Kinderresto voor de zomervakantie aan de slag.  Terwijl ze de laatste voorbereidingen voor het feestbuffet treffen, vertelt Diantha (10 jaar) met een glimlach dat ze nu (bijna )lekkerder kan koken dan haar vader. Maar ze geeft ook toe ‘papa maakt wel erg lekkere ‘semoule’. Ook Desteny (11 jaar) en Gino (9 jaar) benoemen trots hun kooktalenten. Die kookkunsten gaan verder dan enkel de recepten die ze geleerd hebben tijdens de kooklessen. Ook thuis koken ze vaker samen met de ouders. Zo heeft Gino ook laatst- onder begeleiding van moeder- een witte spaghettisaus gemaakt waar ze met het hele gezin van gesmuld hebben. Later wil hij dan ook een echte kok- of kapper- worden, helemaal zeker weet hij het nog niet. Beiden beroepen zijn wel erg leuk. Het enthousiasme  en zelfvertrouwen spat er vanaf bij de kinderen. De eerste editie van Kinderresto in Heerlen is een succes.   


Over Kinderresto    
In Nederland leeft 11% van alle kinderen in een huishouden dat moet rondkomen van een minimum inkomen of lager. Onderzoek en de praktijk van alle dag leren ons dat deze situatie voor opgroeiende kinderen een handicap vormt voor hun kansen in de toekomst en een bedreiging is voor hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Juist voor deze kinderen heeft Resto VanHarte KinderResto’s in het leven geroepen. Stichting VanHarte levert op deze manier een bijdrage aan de versterking van de fysieke, mentale en sociale gezondheid van kinderen. De samenwerking met Kinderopvang Humanitas en Kinderresto is goed bevallen. Tijdens de kooklessen komen thema’s aan de orde als hygiëne, veiligheid, proeven, waar komt onze voeding vandaan, een gezonde leefstijl, sporten, ontspanning en kennis van de wijk. Na de zomervakantie wordt gestart met een nieuwe reeks kooklessen, waarbij een nieuwe groep kinderen uit de buurt aan kunnen deelnemen.