Actueel

De eerste keer naar school

28 augustus 2018 - Nieuws

Je kind staat vaak al ongeduldig in de gang te wachten. Met de rugzak op de rug, klaar om naar school te gaan. De één is vol enthousiasme, de ander toch een beetje bedachtzaam. Het blijft altijd spannend, die eerste schooldag.

Het is soms de vraag voor wie het spannender is. Je kleine die nu die grote wereld in gaat, vol verwachting en klaar om nieuwe dingen te ervaren, te leren en nieuwe vriendjes te ontmoeten. Of ben jij het, die als ouder die nu zo goed beseft dat de tijd toch wel erg snel voorbij gaat. Dat eerste moment toen je je kind naar de opvang bracht, de eerste stapjes, de eerste glimlach en het trotse gevoel  toen je kindje voor het eerst zelf de schoenen aan kon doen en de jas dicht kon maken. Even flitst het allemaal door je hoofd.

Dat moment snappen we maar al te goed. Ook wij zijn wel wat weemoedig als kinderen hun tijd bij ons afsluiten. Na jarenlang elke week je kind te hebben gezien, nemen ook onze pedagogisch medewerkers vaak toch met een beetje moeite afscheid. Bij het afscheid op het kinderdagverblijf flitsen ook alle herinneringen in ons hoofd. Samen buiten spelen, zien hoe je kindje de beste maatjes werd met een leeftijdgenootje. Vol van alle ontdekkingen en ook een beetje ondeugend. Ook voor ons is het  wennen, die nieuwe fase zonder hem of haar.

Omdat we weten dat het best eng is, zo’n eerste keer naar de basisschool, helpen we je kind door een goede voorbereiding. We oefenen met het jasje dichtdoen en naar de wc gaan. En kijken soms ook samen even op de basisschool. Of we gaan alvast een paar keer naar de BSO, zodat je kind niet in twee heel nieuwe werelden tegelijk hoeft te stappen. Soms kunnen kleuters ook nog even terug naar ons, naar kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. Om nog een keertje mee te doen met een activiteit of om nog eens even in alle hoeken te neuzen  en te kijken hoe het ook alweer was. Maar dan is het ook goed geweest. Want ze beseffen dat hun plek nu ergens anders is en dat is goed zo.

Vond jij het ook zo spannend die eerste schooldag van je kind? Vertel ons jouw ervaring.