Actueel

De innovatie van 2018: Bewegend leren!

13 november 2018 - Nieuws

2018 is de start van Bewegend leren! Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is een passieve levensstijl inmiddels een van de meest voorkomende doodsoorzaken. Adviesrapporten, petities en onderzoeken haalden de media, maar échte oplossingen bleven uit. Tot nu. Na twee jaar intensieve ontwikkeling lanceerde Springlab op 12 november bij kinderdagverblijf De Hooiman in Rotterdam het eerste Springlab Peuterpakket om bewegend leren de norm te maken.

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Dat doen we echter minder en minder. Dat begint al in het onderwijs. Kinderen brengen daar 1000 van hun 3000 wakkere uren zittend door. Dit moet én kan anders!

Springlab heeft daarom samen met een groot netwerk van partners – waaronder Kinderopvang Humanitas –gebouwd aan een plan om bewegen en leren vanaf peuteronderwijs samen te voegen: bewegend leren. Het eerste tastbare product van dit plan en deze samenwerking is het Springlab Peuterpakket - een combinatie van een interactieve technologie en educatieve games. Springlab noemt het een compleet nieuwe leerervaring voor peuters. “We willen het probleem grondig bij de wortels aanpakken. Daarom beginnen we bij de allerjongsten en werken we van peuters naar kleuters, het basisonderwijs en uiteindelijk het voortgezet onderwijs. Zo groeien we met de kinderen mee,” legt Jan-Paul de Beer, directeur van Springlab, uit.

Lancering Springlab Peuterpakket

Op kinderdagverblijf De Hooiman is op 12 november het allereerste Springlab Peuterpakket feestelijk in gebruik genomen. Sacha Ausems, voorzitter van de raad van bestuur van Kinderopvang Humanitas waar deze peutergroep onder valt: “Bewegen is niet alleen goed voor de mentale en fysieke gezondheid, het geeft kinderen ook zelfvertrouwen, verbetert hun zelfbeeld, stimuleert sociale interactie en zorgt voor een betere opname van de lesstof. Wij vinden beweging zeer belangrijk voor de optimale ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar en zijn er trots op dat het eerste Springlab Peuterpakket op een van onze locaties in gebruik is genomen.”