Actueel

Het verhaal van: Little Prince

4 februari 2018 - Nieuws

Meer dan 6,5 jaar geleden werd de eerste Little Prince locatie in Enschede geopend. Ontstaan in eerste instantie vanuit de vraag van ouders bij de nabij gelegen Prinseschool en de inpandige Internationale school, maar al snel ook daarbuiten. Inmiddels telt Little Prince twee locaties met een tweetalig opvang aanbod voor peuters in de leeftijd van 2-4 jaar. In onze nieuwe rubriek “Het verhaal van..” belichten we deze unieke opvangvorm.

Een groep van 10 peuters wordt vrolijk door Ellen, pedagogisch medewerker bij Little Prince begroet. Bij deze locaties van Kinderopvang Humanitas, regio SKE wordt 50% Nederlands en 50% Engels gepraat. Op vaste momenten op de ochtend wordt Engels als eerste taal gebruikt. Alles wordt dan eerst in het Engels, dan Nederlands en vervolgens weer Engels benoemd. Ieder dag heeft zo een vast ritme. Binnen een thema worden ‘keywords’ spelenderwijs geïntroduceerd. Deze komen terug in de verschillende activiteiten. Herhaling is hierbij het belangrijkste” licht Ellen toe.

Met groot enthousiasme vertelt ze verder over de werkwijze die Little Prince hanteert. "Alle woorden die wij tijdens een thema aanbieden worden ondersteund door flashcards, op deze kaarten staat zowel een afbeelding van het woord als het geschreven woord in het Engels en Nederlands. Die kunnen ze nog niet lezen, maar het draagt wel bij aan de beginnende geletterdheid. Zo werken we stapje voor stapje aan de taalontwikkeling van de kinderen." 

Spelen

In tegenstelling tot tweetalig onderwijs ligt de focus bij de tweetalige peuteropvang op spelen. “Het is niet een lesje leren, maar spelend ontwikkelen. We blijven immers een peuteropvang locatie” benadrukt Ellen. “Peuters moeten vooral een leuke tijd bij ons hebben. Met wisselende thema’s introduceren we steeds nieuwe woorden. We richten een themahoek in en maken zo woorden visueel en tastbaar. The bookstore, gerelateerd aan de voorleesdagen staat nu bijvoorbeeld centraal. Maar een andere keer kan het thema weer de werkplaats zijn. Dan werken we met een echte toolbox. Juist door alledaagse voorwerpen te gebruiken en hiermee dagelijks te spelen wordt het voor de peuters leuk, uitdagend en leerzaam en zie je de woordenschat net als in het Nederlands steeds groter worden. “

Elke dag met plezier naar het werk

Ellen was er al vanaf het begin bij. Een tweetalige peuteropvang. Dat was nog helemaal nieuw. Juist die uitdaging sprak haar aan. Van die keuze heeft ze geen moment spijt gehad. “Samen met mijn collega van de Prinsenschool is er een eigen methode ontwikkeld. Je wordt gedwongen om creatief te zijn omdat er nog niet veel tweetalig materiaal beschikbaar was. Dat is ook het mooie aan mijn vak. Als ik zie hoe snel de kinderen gewend zijn door de veiligheid en geborgenheid die jij ze bied en hoe gek ze met je zijn. Een mooier compliment kan ik mij niet wensen. Elke dag met veel plezier naar het werk, daar zijn sommige mensen wel jaloers op. Ik geniet elke dag weer!”

In de afgelopen jaren is het team van The Little Prince uitgebreid met nog drie enthousiaste collega’s die tweetaligheid een warm hart toedragen.