Actueel

Outdoor BSO- Naar buiten toe!

23 november 2017 - Nieuws

Sinds 18 september is de eerste Outdoor BSO bij Kinderopvang Humanitas een feit. Een BSO waarbij de natuur letterlijk centraal staat in alle activiteiten. Elke dag weer. Hoe gaaf is dat?

De eerste kinderen verzamelen rondom de Outdoor BSO tafel. Nog even omkleden in warmere kleren, spullen pakken. Iedereen is er klaar voor? Ja! Dan gaan we de natuur in.

Net als in de ‘normale’ BSO krijgen kinderen de vrijheid om te doen wat ze zelf willen. Waar de buitenschoolse opvang locaties normaal een vaste locatie hebben is dat met de Outdoor BSO in Rijen niet het geval. De natuurlocatie is wisselend. Dat is even wennen, ook voor de pedagogisch medewerkers. Zij doen al voorwerk, hebben de omgeving verkend en volop mogelijke activiteiten in hun hoofd. Met rugzakken wordt de omgeving in het bos afgebakend. Kinderen hebben een fluitje, maar zorgen zelf er ook voor dat ze in het zicht van de pedagogisch medewerker blijven. Zo ontstaat buiten in de natuur ‘een eigen Outdoor BSO’.

De nieuwsgierigheid van kinderen is bepalend in alle activiteiten. Waar volwassenen in de natuur soms belemmerd worden door de gedachte aan vies worden, hebben de kinderen Outdoor BSO daar geen last van. Zij zien alleen de uitdaging en stellen de ene vraag na de andere. Vol enthousiasme wordt in de aarde gewroet, bladeren bijeen geraapt en takken verzameld. De tak wordt met een touwtje eromheen een vishengel, maar wordt ook gebruikt om te tekenen en om een beschutting te maken “Eigenlijk ontstaan zo veel activiteiten vanzelf, uit die nieuwsgierigheid van kinderen”, licht Cindy, pedagogisch medewerker toe. Een beetje miezel houdt de kinderen niet tegen. “Slecht weer bestaat niet, goede kleding wel”, aldus Cindy.

Outdoor BSO: wat houdt het in?

Op de Outdoor BSO spelen kinderen het jaar door buiten. De outdoor BSO is een plek vol uitdagingen. Hier leren de kinderen de natuur, zichzelf en elkaar kennen. Zo leren ze de seizoenen kennen en zien ze wat er met de natuur gebeurt in de winter, lente en herfst. Alle medewerkers van de outdoor BSO zijn pedagogisch opgeleid en hebben veel affiniteit met de natuur. Ze dragen de kinderen respect voor de natuur bij en dragen zo bij aan hun duurzame en milieubewuste ontwikkeling.

De Outdoor BSO is nu twee maanden actief en volop in ontwikkeling. De eerste reacties zijn alleen maar positief, zowel van ouders als kinderen. Meer weten over de eerste BSO Outdoor? Neem een kijkje op de facebookpagina. http://bit.ly/2ARkbrG