Actueel

Samen de wereld duurzamer maken

5 april 2018 - Nieuws

Een enorme stapel ideeën voor de Tweede Kamer: dat is de opbrengst van de 17 doelen jongerentop. Op woensdag 4 april gingen de kinderen van BSO de Draken samen met nog 45 kinderen aan de slag met de duurzame uitdagingen waar Nederland voor staat.

“Verzin een manier waarmee je de wereld duurzamer maakt”. Met deze uitdaging gingen de kinderen van BSO De Draken, Kinderopvang Humanitas vorig jaar aan de slag. Met groot succes, want het idee om Bekende Nederlanders te laten vloggen over allerlei heerlijke recepten die je met “kliekjes” kan maken, trok de aandacht bij de organisatie achter de 17 doelen- beweging. Dit jaar waren de kinderen van BSO de Draken daarom aanwezig in het NEMO Science museum om te brainstormen over een duurzamer Nederland in 2030. 

Plastic soep

Hoe maak je kleding duurzamer, voorkom je voedselverspilling of houdt je de plastic soep tegen? Met die vragen gingen de jongeren enthousiast aan de slag. Zo ontstond bijvoorbeeld het vergeten eten-tasje. Veel leuker dan de naam doggy bag, aldus Siebe (11). Of kleding onderling ruilen, dat kan toch ook net zo goed? En fruit en groente die niet zo mooi uit zien, kan je toch ook mooi grappige groentjes noemen?  Daar kan je nog heerlijk van smullen, aldus de kinderen.  Oplossingen om Nederland duurzamer te maken, dat was dan ook helemaal niet moeilijk. Als het aan de kanjers van BSO de Draken ligt, ziet Nederland in 2030 er dan ook heel wat duurzamer uit.

17 doelen die je deelt

De 17-doelen jongerentop is onderdeel van de 17 doelen die je deelt-beweging, een initiatief van ondernemer en publicist Anne-Marie Rakhorst. Zij wil ervoor zorgen dat iedereen de Sustainable Development Goals (SDG’s) kent en dat Nederland al zijn kennis en talent inzet om deze belangrijke doelen te behalen in binnen- en buitenland. Kinderen staan daarin centraal omdat hun onbevangenheid, openheid en creativiteit helpen om met een open blik naar de vraagstukken te kijken. Rakhorst: ‘Kinderen zijn originele denkers en optimistisch over de toekomst. Met hun open blik en grote rechtvaardigheidsgevoel komen zij beter dan volwassenen tot de kern van wat echt belangrijk is in de wereld.’