Actueel

#Supporter van Schoon bij alle BSO’s in Veghel

19 maart 2019 - Nieuws

Wist je dat er per jaar minimaal 50 miljoen kilo zwerfafval op straat beland? Zwerfafval zoals een plastic flesje dat met een oneindige levensduur ons milieu belast. Om de aarde een beetje te beschermen en onze voetafdruk te verkleinen werken wij samen met NederlandSchoon.

“Afval, afval, afval” hoor je sommige kinderen roepen. Enthousiast gaan BSO Bogiburcht, Ridderburcht, Spetterburcht, De Kanjers en de Ketelbinkies in Veghel aan de slag met opschoonacties. Een half uurtje buiten afval oprapen leverde meer dan 10 volle zakken met zwerfafval op. De “buit”? Confetti, blikjes, plastic verpakkingen, aanstekers, plastic flesjes, silo stokjes en nog veel meer.

“Bah, wat een viezigheid” zegt een meisje verontwaardigd. “Die viezigheid” houdt haar niet tegen om vervolgens bloedfanatiek met haar handschoenen aan een heggetje in te duiken om een paar lege snoeppapiertjes in haar afvalzak te gooien. Het is duidelijk. De kinderen nemen hun taak om zwerfafval te rapen uiterst serieus. Als ware speurneuzen wordt de grond zorgvuldig bekeken en wordt elke struik grondig doorzocht. Ook rondom de vijver wordt het nodige afval gesignaleerd, zoals een net waar de zwanen in verstrikt kunnen raken. Samen met de pedagogisch medewerkster gaan ze er melding van maken om het te verwijderen.

Wanneer alle afvalzakken bij elkaar staan is het best indrukwekkend om te zien hoeveel zwerfafval er zonder dat je het doorhebt allemaal in je buurt ligt. “Deze buurt is nog best schoon voor mijn gevoel” licht Lesley van BSO Ridderburcht toe.

Tijdens de Landelijke opschoondagen van 18 t/m 23 maart zijn veel van onze BSO locatie actief in de buurt om zwerfafval te verwijderen. Samen zetten we kleine en grote stappen naar een groene en gezonde toekomst.

Jij toch ook?

#SupportervanSchoon#Iedereendoetmee#LOD2019