Actueel

WaterSpaarders: Kinderopvang Humanitas helpt de aarde hoog te houden

30 november 2017 - Nieuws

Vandaag is de 4e Nationale WaterSpaarders dag! 30 BSO-kids van Kinderopvang Humanitas zijn samen met hun regiodirecteur Pepijn Djelan in Amsterdam om te horen of de landelijke uitdaging om 5 miljard liter water in een jaar te besparen behaald is. De 20 BSO’s uit Zuid-Holland die deelnamen aan de deal hebben samen maar liefst 700 miljoen liter aan dat doel bijgedragen, door keihard te werken en talloze creatieve en spontane acties te bedenken. Vandaag werd bekend gemaakt dat er landelijk in totaal bijna 4 miljard liter water bespaard is. Een geweldige prestatie!

Samen met Missing Chapter hebben de BSO-kinderen een deal gesloten met WaterSpaarders, om binnen de regio actief mee te werken aan het besparen van 5 miljard liter water. “Alle 7+ kinderen hebben zich een aantal weken lang ingezet om zoveel mogelijk water te besparen,” vertelt Pepijn. “We zijn de actie gestart met door de kinderen zelf ontworpen etiketten voor shampooflessen, die zij thuis hebben gebruikt om bewust gebruik van warm water te stimuleren. Daarnaast kregen de kinderen een zandlopertje mee om minder lang te douchen.” Vijf minuten douchen in plaats van de gemiddelde negen minuten bespaart wel 32 liter warm water per keer!

De kinderen wierven vervolgens nieuwe WaterSpaarders bij de BSO, in de familie, via kennissen en buren met behulp van een kaart met ijsberenpootjes, waar mensen hun toewijding aan het doel konden ondertekenen. Zo maakten ze hun omgeving bewust van warmwatergebruik, de effecten hiervan op het milieu en hoe je warmwater kunt besparen. Daarnaast spraken ze met ondernemers, scholen en sportverenigingen. “De kinderen hebben overal posters opgehangen, van de douche in de sportzaal tot aan de ondernemer op de hoek. Ze hebben spreekbeurten op school verzorgd en van één BSO hoorde ik zelfs dat enkele moeders die stewardess zijn WaterSpaarders hebben geworven in het vliegtuig na hun veiligheidsinstructies praatje.”

“Het mooie is dat kinderen echt met eigen ideeën komen. Zo bedachten ze een douchetegel en een onderwaterhoesje voor de mobiel, zodat je de tijd kunt bijhouden. Momenteel wordt onderzocht of en hoe dit gerealiseerd kan worden,” legt Pepijn uit. “Daarnaast hebben we een estafette bedacht, waarbij het stokje voor de WaterSpaarders vanaf 2018, elke 1-2 maanden wordt doorgegeven aan een andere regio. Als Zuid-Holland alleen al 700 miljoen liter water kan besparen, stel je eens voor wat we dan samen met de andere regio’s kunnen bereiken! Ook zullen we in samenwerking met Missing Chapter Foundation in 2018 aan de slag gaan met een volgende fase: de samenwerking zoeken met basisscholen en collega-organisaties, waarbij de kinderen van deze organisaties ook als WaterSpaarder ambassadeur kunnen worden. Dit fantastische initiatief komt volledig vanuit de kinderen.”

Naast het leveren van een significante bijdrage aan de deal van 5 miljard hebben de BSO’s ook onderling een wedstrijdje gehouden wie het meeste water zou besparen. De top 3 werd regelmatig bekeken om te zien welke BSO aan kop liep! Van de beste drie locaties is BSO Hooizolder vandaag mee naar Amsterdam voor de uitreiking van de WaterSpaarders prijs!

Ook landelijk is Kinderopvang Humanitas de WaterSpaarders uitdaging aangegaan met een leuke actie. Sacha Ausems nam namens Kinderopvang Humanitas de vijf minuten challenge van prinses Laurentien aan om de aarde hoog te houden. En dat is best lang. Vijf minuten douchen is ook meer dan genoeg! Bekijk het filmpje hier.