Actueel

Zes landen vol plezier bij Watergeusje

28 maart 2018 - Nieuws

Ga je mee tellen in het land van Oneindig? Of eendjes vissen in het land van Ratjetoe? Kinderdagverblijf Watergeusje nodigde kleuters van de omliggende basisscholen uit om tijdens Wiskids Dag te komen spelen en ontdekken. De door Kinderopvang Humanitas verder ontwikkelde Wiskids methode leert kinderen niet alleen dat rekenen hartstikke leuk is, maar stimuleert tegelijk de ontwikkeling van het logisch denken.

Van wegen en meten tot plattegronden lezen

Deze ochtend zijn er kleuters van maar liefst drie basisscholen te gast bij kinderdagverblijf Watergeusje: Branding, Anker en Leonardus. In het land van oneindig, waar kinderen leren over de cijfers, wordt levend ganzenbord gespeeld met behulp van een reuzedobbelsteen. “Op hoeveel ligt ‘ie?,” vraagt de begeleidster. “Op drie!” “Nou, dan mag je drie stappen vooruit.” Ondertussen wordt het wel erg druk op vakje 14 met vier kindjes. Verderop roept een jongetje: “Jeeij, ik heb er één!” Hij vist naar eendjes in het land van Ratjetoe. Zijn ze allemaal gevangen? Dan mogen de kinderen ze sorteren op grootte, kleur en de cijfers. Weer ergens anders vullen kinderen een grote doos met allerlei kleine doosjes, waarvoor het thema van de Grote Rekendag ‘de school als pakhuis’ de inspiratie vormde. In het land van Achter en Hoeks, dat gaat over ruimte en geometrie, worden daarnaast ook huizen geplakt en een plattegrond gelezen.

Wiskids voor alle kids

“We werken natuurlijk al wekelijks met Wiskids, samen met onze peuters, dus dat is bekend terrein,” vertelt locatiemanager Anita Heezen. “De Wiskids Dag is een mooie kans om te laten zien wat je allemaal kunt met de methode.” Nicole organiseerde daarom een aantal leuke activiteiten, geïnspireerd op de zes landen van Wiskids. Ze vertelt: “Het leek ons daarbij ontzettend leuk als de basisscholen ook aansloten, dus ik ben toen op hen afgestapt en heb gevraagd: ‘Willen jullie meedoen?’.”

Samenwerking met basisscholen

Dat was een goede zet, want de kinderen hebben ontzettend veel plezier. Bijvoorbeeld in het land van Berg en Dal, waar ze een staafdiagram maken met veertjes, piepschuim en andere materialen. In het land van Kilo en Meter kunnen ze blokken zo hoog stapelen als ze zelf zijn, of op de wip wegen hoeveel kindjes even zwaar zijn als één pedagogisch medewerker. En in het land van Regelmaat worden de mooiste dingen gemaakt in de lichtbak met zand en de mozaïektafel. Wanneer alle kinderen weer naar hun eigen groep zijn, kijkt de locatie terug op een geslaagde Wiskids Dag. “Het was erg leuk om de kleuters Wiskids te laten ervaren,” vertelt Anita, “het zou mooi zijn om die samenwerking uit te breiden in de toekomst.”